< Kodiraj Programiraj >

Click here to edit subtitle

Zasto programiranje?

Igraj se i programiraj!

Skratch

Scratch je programski jezik namenjen mlađim uzrastima koji omogućava jednostavno stvaranje interaktivnih priča, igara i animacija.  Osnovna njegova prednost je lak i intuitivan korisnički interfejs koji čini da se programiranje svede na prevlačenje i uklapanje blokova. Skratch pomaže mladim ljudima da nauče kreativno i logičko mišljenje, da sistematično rasuđuju kao i stvaranje suštinskih veština potrebnih za život u XXI veku. Sposobnost pravljenja računarskih programa je važan deo pismenosti. Programiranjem u Skratch-u deca uče strategije za rešavanje problema, dizajniranje projektnih zadataka kao i razmenu ideja.

Python

Pajton je programski jezik visokog nivoa opšte namene. Podržava, u prvom redu , objektno-orjentisan funkcionalni stil programiranja.

Sintaksa jezika Pajton omogućava pisanje veoma preglednih programa. Jezik se brzo i lako uci.

Programski jezik Pajton nastao je početkom devedesetih godina prošlog veka. Svako može da koristi programski jezik Pajton besplatno bilo u komercijalne ili u druge svrhe. Zbog lakoće učenja najbolje je rešenje za decu u višim razredima osnovne škole kao i srednjoškolcima.